Over

In 2008 heb ik het roer omgegooid. Na het overlijden van mijn vader kon ik maar één ding: mijn hart volgen: schrijven. Ik stopte met mijn baan als manager bij de overheid en nam het initiatief om Stichting Talentenloods op te richten, zodat kinderen eerder hun talent kunnen ontwikkelen. Gelukkiger kunnen worden en hun beste bijdrage kunnen leveren.
Mijn eigen bedrijf gaf ik de naam LS-talent. LS staat voor Lectori Salutem: den lezer heil of de lezer gegroet. Een verwijzing naar het schrijven, maar ook naar mijn naam, omdat mijn vader mij vroeger Liekie noemde (Liekie Schipper) en naar Talentenloods.
Ik kreeg mijn eerste schrijfopdracht: de speurtocht Scheveningen-dorp, waarna geschiedenis een grote passie van mij is geworden om met kennis vanuit het verleden een betere bijdrage aan de toekomst te kunnen leveren. Een duurzame toekomst, omdat een gezonde aarde onze basis vormt.

Lezing Talentontwikkeling
Mijn grote droom is als ervaringsdeskundige zoveel mogelijk mensen op het pad te brengen van wat talentontwikkeling is, dat iedereen zijn eigen talent heeft en stil te staan bij de vraag welke bijdrage je met jouw talent wilt leveren.

Mijn levensverhaal
Op de lagere school droomde ik er van om concertpianiste te worden, maar werd op mijn 11e jaar één na laatste bij een muziekconcours in ons dorp. Het duurde tot mijn 40e tot ik zou beginnen met een nieuwe liefde: de accordeon, waar ik gelijk mee zou gaan optreden. Ik was een twijfelgeval VWO of HAVO. Het werd HAVO met een talenpakket, terwijl ik eigenlijk geen affiniteit had met de vreemde talen. Ik wilde naar de Kunstacademie, maar vond dat ik daar niet goed genoeg voor was, koos voor de Schoevers secretaresse-opleiding en ging op mijn achttiende jaar werken als secretaresse bij Philips. Bij Veilig Verkeer Nederland kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als projectmedewerker en mijn HEAO (bedrijfsjuridisch) te halen. Een pad dat leidde naar de functie van manager. Door vier dagen per week te werken kon ik de opleiding volgen om eindelijk op het pad van mijn hart te komen: de Schrijversvakschool in Amsterdam. In 2002 studeerde ik met Poëzie succesvol af bij Rob Schouten. 
Uiteindelijk zorgde de combinatie management en mijn hart voor schrijven ervoor dat ik mijn dromen kan omzetten in tastbare projecten. 

Voorstellingen
Door het moederschap ging mijn poëzie naadloos over in het schrijven van kinderliedjes. Samen met een vriendin vormde ik het Kleischip (Kleima en Schipper). Foske Kleima illustreerde de liedjes. We kregen opdrachten om historische speurtochten voor kinderen te maken. Hieruit ontstonden de voorstellingen voor Stichting Hollands Boegbeeld. De eerste voorstelling werd ‘Kustverhalen’: een historische vertelling met liedjes op mijn accordeon, voortgekomen uit het project Den Haag kust Scheveningen. Vervolgens ging ik aan de gang met persoonlijke liedjesprogramma’s en stond ik in 2012 in de finale van het Rotterdams Open Podium. Daarna ging ik voorstellingen op locatie maken. In 2014/2015 werd de voorstelling ‘200 jaar Koninkrijk’ voor de bovenbouw van basisscholen meer dan 80x uitgevoerd met een gemiddelde waardering van een ruime 8,9. Daarna volgde in 2016/2017 de 100 voorstellingen in de Heksenwaag in Oudewater en in 2018/2019 75voorstellingen op basisscholen ‘Aletta Jacobs in de klas, viering 100 jaar Kiesrecht’ met een gemiddelde waardering van een 9.

Kinderboek Juffrouw HEndriKS
De vele contacten met het basisonderwijs stimuleerden mij tot het schrijven van mijn eerste kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!’, waarin ik een heks naar school stuurt om het onderwijs een beetje om te toveren. Om mijn onderwijsvisie met iedereen te delen mag het e-book gratis gedownload worden op de website Juffrouw HEndriKS.

Evenementen
De geschiedenisvoorstelling ‘200 jaar koninkrijk’ leidde tot het organiseren van mijn eerste  evenement: het ‘Haags Historisch Festijn’, inmiddels het ‘Hollands Historisch Festijn’. Iedere voorstelling eindigde ik met een plaatje van het Binnenhof en de woorden ‘Is dit nou het slot?’ Met honderd keer als antwoord: ‘Ja, natuurlijk is dit een slot, een kasteel met een Binnenhof, een Buitenhof, een toegangspoort, precies zoals het hoort.’ Het was 1 januari 2016 toen ik met mijn partner Rob Kortekaas in Den Haag liep en zei: ‘Wij kunnen het Binnenhof tot leven brengen. Jij komt uit de re-enacment (levende geschiedenis) en kunt zorgen dat er weer ridders en paarden op het Binnenhof komen.’ Inmiddels organiseren we verschillende evenementen om de geschiedenisverhalen tot leven te brengen.

Beheerder Ruïne van Brederode
Door onze activiteiten in de geschiedenis met voorstellingen en zelfs ons eigen historisch evenement zijn mijn partner Rob Kortekaas en ik in 2017 aangesteld als beheerders van de Ruïne van Brederode. Een van de grootste kasteelruïnes in Nederland. De Ruïne hoort bij het machtige verhaal over de 18 Heren van Brederode, die hebben bijgedragen aan het ontstaan van Holland. Verbonden met de Graven van Holland, Stadhouders tot ons Koningshuis. Dat verhaal zichtbaar maken hoort natuurlijk helemaal bij ons. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk mensen ons erfgoed komen bezoeken en wie weet kunnen we ook jouw droom realiseren op de Ruïne als het creativiteit en /of duurzaamheid stimuleert. 
Daarnaast ben ik bezig met het schrijven van mijn tweede kinderboek ‘Juffrouw HEndriKS en de vloek van de Ruïne van Brederode’, want waarom is het kasteel verwoest en nooit meer opgebouwd?

Corona
Het jaar 2020 stond in het teken van een vierde seizoen Ruïne van Brederode, het vijfde Hollands Historisch Festijn in Den Haag en het zesde seizoen Open Podium Talentenloods, maar Corona vraagt om de koers bij te stellen. Talentenloods beleeft voor het eerst een digitale versie en we hopen dat de Ruïne van Brederode vanaf 6 juni weer opengesteld kan worden met een reserveringssysteem. Helaas komt er dit jaar geen Hollands Historisch Festijn. Wel hoop ik dat Corona gaat bijdragen aan een gezondere aarde: meer bijdraagt dan het ons beperkt.